Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΤΑ ΓΚΑΜΠΛΕΡ





Ο Σπύρος Ευαγγελάτος μας χαρίζει πάντοτε αξιοπρεπείς παραστάσεις. Μπορεί να μην είναι μεγαλιώδεις, μπορεί να μην είναι μοναδικές, απ' αυτές που σου μένουν στη μνήμη χρόνια μετά, αλλά οπωσδήποτε ενδιαφέρουσες και καμιά φορά τολμηρές με τα ριψικίνδυνα που δοκιμάζει.
Στην Έντα Γκάμπλερ του, ρισκάρισε να δώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια "άβγαλτη" νεαρή ηθοποιό, τη Μαρίνα Ασλάνογλου, και δεν έπεσε έξω.
Η Έντα είναι ένας πολύ δύσκολος χαρακτήρας, κάτι ανάμεσα σε ηρωίδα και τέρας κακίας, λίγο μπερδεμένο τρελοκόριτσο που παντρεύεται -τι αταίριαστος γάμος αλήθεια!-, αλλά, που από το ταξίδι του μέλιτος κιόλας, αντιλαμβάνεται πως παγιδεύεται στους τοίχους του υπέροχου σπιτιού της, λίγο μαινάδα που στοχεύει να κυριαρχεί στους άνδρες, όμως γρήγορα καταλαβαίνει πως αποτυγχάνει παντού.
Ο σύζυγός της, ο Τεσμαν, είναι ένας μετριότατος ακαδημαϊκός που δεν έχει σίγουρη ούτε μια πανεπιστημιακή έδρα παρά τις συνεχείς μελέτες του, ο γόης (αλλά και αλλοπρόσαλλος αλκοολικός) Λεβμποργκ έχει για μούσα του μια παλιά συμμαθήτριά της την οποία συνήθιζε να ξεμαλλιάζει στο σχολείο, ο δε οικογενειακός τους φίλος, ο δικαστής Μπρακ (ο μόνος χαρακτήρας του έργου που έχει ξεκάθαρους στόχους και ξέρει να δρομολογεί την επίτευξη τους), θέλει να επιβάλει με το στανιό ένα ερωτικό τρίγωνο. Με αυτήν ως παλλακίδα του. Δεν της μένει παρά η διέξοδος της αυτοκτονίας από αυτόν τον κόσμο που την πνίγει. Το λέει ξεκάθαρα άλλωστε:
" Μου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας όταν ξέρω πως είναι ακόμη δυνατή σε τούτο τον κόσμο, μια τέτοια πράξη εσκεμμένου κουράγιου, ... μια πράξη αυθόρμητης ομορφιάς."
Και δε διστάζει να αυτοκτονήσει με ένα από τα όπλα του μακαρίτη πατέρα της.

Αρκετά καλά έπαιξαν οι ηθοποιοί των δεύτερων ρόλων. Η Όλγα Τουρνάκη στο ρόλο της δεσποινίδας Γιούλε Τέσμαν, αγαπημένης ηλικιωμένης θείας του Τέσμαν, η Πόπη Λυμπεροπούλου στο ρόλο της υπηρέτριας Μπέρτας, και ίσως καλύτερα απ' όλους ο Σωτήρης Τσακομίδης στο ρόλο του πάρεδρου Μπρακ.

Εξαιρετικά τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα. Ένα όμορφο μινιμαλιστικό αστικό σαλόνι με παλιά έπιπλα με πανταχού παρόντα τα βιβλία του δόκτορα Τάσμαν.


Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος

Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Μαρίνα Ασλάνογλου ['Εντα Γκάμπλερ (Τέσμαν)],
Θανάσης Κουρλαμπάς [Γιόργκεν Τέσμαν],
Νικόλας Παπαγιάννης [Άιλερτ Λεβμποργκ],
Σωτήρης Τσακομίδης [πάρεδρος Μπρακ],
Μαριάνθη Κυρίου [Τέα Έλβστεντ],
Πόπη Λυμπεροπούλου [υπηρέτρια Μπέρτα]
Όλγα Τουρνάκη [δεσποινίς Γιούλε Τέσμαν].


Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, Αίθουσα Λήδα Τασοπούλου, Αδριανού 111 Πλάκα
Από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου,
κάθε Τετάρτη - Πέμπτη (λαϊκή),
Κυριακή στις 19.00,
Παρασκευή, Σάββατο 21.00
Τηλ.: 210 3233644
Τιμές εισιτηρίων
24 ευρώ (κανονικό), 20 ευρώ (λαϊκή), 17 ευρώ (φοιτητικό)

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Ελευθεροτυπία [ Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΙΔΑΛΗ ]
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=110314
Καθημερινή [Tης Eλένης Mπίστικα ]
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_23/12/2009_384552

Tο αγγλικό κείμενο του έργου στο Project Gutenberg


Επίσημος ιστότοπος της Μαρίνας Ασλάνογλου
http://clubs.pathfinder.gr/marina_aslanoglou

1 σχόλιο:

Emmanuel Ninos είπε...

Ενδιαφέρουσα κριτική του Κώστα Γεωργουσόπουλου στα ΝΕΑ της 11/1/2010 με τίτλο "Αίνιγμα θηλυκής αβύσσου".
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4554670&ct=4
Όχι και τόσο για την παράσταση, όσο για το πρόσωπο/προσωπικότητα της κεντρικής ηρωίδας, της Έντας Γκάμπλερ. Επαινετική βέβαια για την νεαρή ηθοποιό Μαρίνα Ασλάνογλου και για το σκηνοθέτη Ευαγγελάτο, που είναι εξ άλλου και συνάδελφός του στο Θεατρικό τμήμα της Φιλοσοφικής Αθηνών. http://www.theatre.uoa.gr/