Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Η διαβολογυναίκαΠρόκειται για έργο του Καρλ Σένχερ γραμμένο το 1914, ένα από τα πιο πετυχημένα του Αυστριακού συγγραφέα.

Η δράση του ξετυλίγεται σε μια καλύβα, στα σύνορα δυο κρατών, τα οποία για λόγους αφαιρετικούς δεν κατονομάζονται, όπως επίσης και τα ονόματα των τριών χαρακτήρων.
Εκεί κατοικούν ένας ασθενικός άντρας και η όμορφη και πολύ νεαρότερη γυναίκα του. Η περιοχή είναι πέρασμα λαθρεμπόρων και ο άντρας είναι κλεπταποδόχος.
Ένας νεαρός τελωνοφύλακας, που στο έργο αποκαλείται ο «κυνηγός», αναλαμβάνει να διαλευκάνει το μυστήριο της ορεινής, ερημικής καλύβας, ακολουθώντας τη συμβουλή του διοικητή του να σαγηνέψει τη γυναίκα.
Ο άντρας το μαθαίνει και πείθει τη γυναίκα του να ριχτεί στον κυνηγό,
ώσπου αυτός να απομακρύνει τα κλοπιμαία από το υπόγειο.
Ο στόχος βέβαια να μαζευτεί ικανό ποσό για να αγοράσει το ζεύγος το καλύτερο σπίτι στο χωριό και να ξεφύγουν από τη βρομοκαλύβα που ζουν...
Η γυναίκα όμως συνειδητοποιεί τη ερωτική της δύναμη και από πιόνι
στα χέρια του καταπιεστικού της άντρα και ερωτικό παιχνιδάκι του ανώριμου νεαρού ομορφονιού γίνεται σιγά-σιγά η κυρίαρχος στο ερωτικό αυτό τρίγωνο.

Το 95ο έργο που ανεβάζει ο Ευαγγελάτος στο Αμφιθέατρο, ως συνήθως μια καλοδουλεμένη παράσταση, με ωραίες ερμηνείες, σκηνικά, μουσική και προσεγμένη μετάφραση.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στη Βιένη το 1915, και το 1919  για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη Μαρίκα Κοτοπούλη στο ρόλο της γυναίκας.

[Λεπτομέρειες: στο έργο συμβάλλουν... τρεις γιατροί. Ο συγγραφέας, ο μεταφραστής και ο συνθέτης της μουσικής.]

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνικά-κοστούμια: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος

Ηθοποιοί:
Ευδοκία Ρουμελιώτη [γυναίκα],
Νικόλας Παπαγιάννης [κυνηγός],
Μιχάλης Μητρούσης [άνδρας]

ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟ 
ΣΚΗΝΗ "ΛΗΔΑ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ"
Αδριανού 111 - Πλάκα
Τηλ.: 210- 3233644
Τετάρτη: 19.00 (λαϊκή)  15 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: